Een ervaring die iedereen wel eens moet meegemaakt hebben is een verblijf in een Yoga Ashram! Het is een levensveranderende ervaring die je kan helpen om bij jezelf te komen, te bezinnen, te reflecteren, los te laten en te beleven. Iedereen komt naar een Yoga Ashram met een ander doel, een andere intentie.

Dat kan zijn een opleiding volgen, verdieping vinden in je yoga of meditatie practice, afstand nemen van het dagelijkse leven, of nog wat anders. Iedereen zal dus zijn of haar verblijf anders beleven.

Maar een paar voordelen van een yoga ashram zijn universeel en kan iedereen ervaren, ongeacht de intentie van het verblijf. Laten we daar eens dieper naar kijken!

1. Routine en structuur IN een Yoga Ashram

Een van de voordelen van een yoga ashram is dat je vaak een gestructureerd programma kan verwachten. Maaltijden en lessen vinden op een bepaald tijdstip plaats. Uitslapen zal je niet doen, omdat de ochtend het meest spirituele en rustgevende moment van de dag is.

Je kan er dus op rekenen dat je lekker vroeg je bed uit mag en de dag kan starten met een ochtendritueel. Dit kan zijn een meditatie practice, pranayama oefeningen, een yogales, of zelfs een ochtendwandeling. De tijd nemen om te ontwaken om nadien in alle rust en ontspanning van je ontbijt te genieten.

Op deze manier aan je dag starten zal je een heel andere energie geven doorheen je dag dan wanneer je haastig je bed uit strompelt, in de vluchtte wat naar binnen werkt, en snel naar je werk vertrekt.

Ook de rest van de dag zal in een ashram gestructureerd verlopen. Het voordeel van een Yoga Ashram is dat je zelf niet hoeft na te denken. Jij hoeft geen beslissingen te maken of je nu eerst dit of dat doet, je hoeft enkel te volgen en je te laten leiden. Dat kan enorm veel rust bieden. En deze structuur wordt vaak ook erg gewaardeerd en nadien ook voor zover mogelijk thuis verder toegepast.

Aan het einde van de dag sluit je de dag af met een bepaald avondroutine. Dit kan zijn een meditatie, een gesprek, een bezinningsmoment. Een moment nemen om over je dag te reflecteren, om los te laten, en in alle rust en ontspanning te gaan slapen.

Als voordelen van een Yoga Ashram kan je stellen dat je tijdens je verblijf belangrijke gewoontes aanleert die je levenskwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren! Het zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent, meer bewust bent, en meer kan genieten van het hier en het nu. Wanneer je dit een paar dagen tot weken ervaart in een yoga ashram zal je geïnspireerd en gemotiveerd zijn om dit ook thuis uit te proberen en verder te ervaren.

 

2. Gezonde voedingsgewoonten

Voeding is vaak een belangrijk onderdeel van ieders levensstijl. We eten graag, lekker en veel. Het is een sociaal gebeuren dat ons verbindt met andere mensen, met een bepaalde cultuur. Eten is een heus evenement. Maar vaak vergeten we bij eten stil te staan wat we nu precies tot ons nemen. Hoeveel we eigenlijk nodig hebben, wat we precies nodig hebben.

Eten is eigenlijk in de eerste plaats geen sociale gelegenheid om ons te plezieren, maar een praktische noodzaak om ons van energie te voorzien. Het voorziet ons lichaam, maar ook onze geest van energie. Een gebalanceerd voedingspatroon kan ervoor zorgen dat je je veel fitter voelt in je lijf, dat je je gelukkiger en energieker voelt, dat je beter kan concentreren en eenvoudigweg gezonder bent.

Maar om die voordelen ten volle te ervaren en te beleven is het belangrijk om met een andere mindset te eten. Eet om te leven, leef niet om te eten, is een gekende, veelzeggende spreuk. Eten doe je met bewustzijn, liefst in stilte. Zodat je volledig kan ervaren wat iedere hap met je doet. Op deze manier beleef je de smaken heel anders, kauw je je voedsel veel beter, en ben je je veel sneller bewust wanneer je je verzadigingsgrens hebt bereikt.

In een Yoga Ashram krijg je de kans om dit te oefenen. Samen in stilte eten is een bijzondere, unieke ervaring. En raar maar waar, soms veel intenser en veelzeggender dan wanneer je luidkeels aan het praten bent.

Daarnaast zal je in een yoga ashram ook gezonde voeding krijgen. Vers eten, vegetarisch, bereid door ervaren koks. Door lange tijd gezond en bewust te eten zal je merken hoeveel effect dit heeft op je algemene welzijn. Dat is een krachtige ervaring die een verblijf in een yoga ashram te bieden heeft!

 

3. Bewustzijn en verbinding

Een verblijf in een Yoga Ashram geeft je de kans om te vertragen en te verstillen. Je kan je even volop concentreren op je spirituele studies en praktijken. Dagelijks doe je aan yoga en meditatie en door middel van pranayama oefeningen leer je ook je adem te controleren en te beheersen. Je leert weer te luisteren naar je eigen lichaam en in verbinding te staan met jezelf.

De vele voordelen die een regelmatige yoga en meditatie practice te bieden hebben zijn erg groot! Je zal je beter in je vel voelen, sterker en flexibeler worden op zowel fysiek als mentaal vlak, en je zal je lichaam en je gedachten beter kunnen sturen en controleren.

Soms kan je het gevoel hebben dat je geleefd wordt of dat je alleen bent, los van de wereld om je heen. Wanneer je in een yoga ashram verblijft, dagelijks werkt aan jezelf, en daarbij ook omgeven bent door gelijkgezinden is het verbindingsgevoel erg sterk. Je bevindt je als het ware in een veilige bubbel waarin je mag zijn, waarin het goed is zoals het is.

Dat zorgt ervoor dat het schild dat je (misschien onbewust) hebt opgebouwd geleidelijk aan afvalt. Je hoeft niet te presteren, je hoeft niets te bewijzen. Niemand die oordeelt of veroordeelt. Wanneer dat schild afvalt krijg je ruimte om eindelijk te mogen zijn. Als een bloem die open bloeit krijg je ruimte om verbinding te maken met wie je nu echt bent. Met waar jij nu echt nood aan hebt (en niet wat van je verwacht wordt).

Dat bewustzijn en die verbinding geeft je ook het vertrouwen en de rust om met liefde open te staan en te verbinden met de wereld om je heen. Het is een unieke, erg krachtige ervaring, om vanuit vertrouwen en rust te mogen zijn. En het is 1 van de meest krachtige belevingen die een verblijf in een Yoga Ashram te bieden heeft!

 

Natuurlijk is een ervaring in een Yoga Ashram voor iedereen verschillend en zijn er vele externe factoren die hier ook invloed op hebben. Het is erg belangrijk dat je kiest voor een plek en begeleiders die bij je passen en die goed voor je aanvoelen. Waar je je veilig voelt en waar er ruimte is om te mogen zijn. Dan kan je volop genieten van je verblijf, en dan kan deze unieke ervaring je naar je ware kern toebrengen!

 

Ervaar het zelf en volg een Yoga Docenten Opleiding terwijl je verblijft in de NewNature Yoga Ashram Nederland, de enige Yoga Ashram in Nederland die Nederlandstalige yoga opleidingen geeft!

 

× Heb je een vraag?