Meer en meer mensen komen met yoga in contact en ervaren de vele voordelen van yoga. Vele mensen beginnen met yoga omwille van een bepaald probleem zoals rugpijn, schouderpijn, depressie, vermoeidheid, noem maar op. Vaak ontdekken ze geleidelijk aan dat yoga zoveel meer kan doen dan enkel een oplossing of verlichting bieden voor een specifiek probleem. Maar hoe komt het nu dat yoga zoveel effect kan hebben en wat zijn nu de voordelen van yoga op je lichaam en je gemoedstoestand?

1. Yoga helpt je lichaam gezond en fit te houden

Yoga is veel meer dan enkel zitten op je matje en OM chanten! De vele voordelen van Yoga beginnen uiteraard bij de verschillende asana’s of houdingen die je doet tijdens een yogales. Deze werken op spierkracht en soepelheid. Bovendien word je je bewust van je lichaam en leer je om naar je lichaam te luisteren. Dit voorkomt dat je voorbij je grenzen gaat, wat in het dagelijkse leven wel al eens kan gebeuren. Dit bewustzijn van je lichaam helpt ook in het verbeteren van je houding. Na een hele dag achter je bureau zitten blijft er vaak niet veel meer over van een goede houding. Dit wordt opnieuw rechtgezet bij yoga.

De verschillende yoga houdingen stimuleren het endocriene systeem of het hormonale systeem. Dit heeft een positief effect op je immunsysteem, je spijsvertering en ook op je gemoedstoestand!

 

2. Yoga vergroot de longcapaciteit en verbetert de opname van zuurstof

Ademhaling is een van de belangrijkste onderdelen van een yogales. Door het uitvoeren van verschillende ademhalingsoefeningen leer je hoe je adem correct te gebruiken. Je versterkt en stimuleert het ademhalingssysteem waardoor je lichaam meer zuurstof kan opnemen. Zuurstof is als de motor voor je lichaam. Het geeft je lichaam de nodige energie om te kunnen functioneren. Een van de belangrijkste voordelen van Yoga is dan ook dat het je helpt om beter en bewuster te ademen. Je zal merken dat je hierdoor veel meer energie hebt, en dat je deze energie beter kan benutten.

Ga zelf aan de slag met je adem, en volg onze online Pranayama Basiscursus.

 

3. Yoga helpt je om beter te kunnen omgaan met spanning en stress

Een door iedereen gekend fenomeen: stress! Een eindeloze to-do lijst waar je maar niet door geraakt. Je spieren staan gespannen, je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt… Kortom, je bevindt je bijna voortdurend in een survival modus. Goed nieuws: yoga kan je hierbij helpen!

Door bewust te ademen en je adem te vertragen komen je spieren tot rust, je hartslag vertraagt je komt als vanzelf meer tot rust.

Bovendien beoefen je tijdens een yogales verschillende ontspanningshoudingen. Deze houdingen helpen je om fysiek en mentaal tot rust te komen waardoor stress als vanzelf een minder grote impact op je heeft.

Ga zelf op ontdekking en ervaar de voordelen van Yoga tijdens onze online cursus Yin Yoga asana: 10 themalessen voor een complete Yin Yoga practice.

 

4. Yoga verhoogt het concentratievermogen

Je hebt het misschien wel al eens ervaren: tijdens de yogales denk je aan niets anders dan aan… yoga! Je bent met je aandacht enkel bij jezelf en wordt niet voortdurend afgeleid door andere zorgen en gedachten. Yoga vergt concentratie en aandacht. Dit komt meestal niet vanaf de eerste les, maar het vraagt oefening en geduld. Uiteindelijk kan je dit ook gebruiken in het dagelijkse leven. Je aandacht wordt gerichter en je focus scherper.

 

5. Yoga brengt je in balans

Dankzij yoga ervaar je een gevoel van evenwicht, zowel fysiek als mentaal. Je bouwt letterlijk meer evenwicht op door middel van allerlei evenwichtsoefeningen. De houdingen die je doet tijdens een yogales stimuleren bovendien je klieren. Deze zijn verantwoordelijk voor het produceren van hormonen. Je hormonenspiegel wordt in balans gebracht. Dit uit zich door een betere werking van je lichaam, maar ook door meer rust en balans in je hoofd.

 

Wil je de vele voordelen van Yoga ook eens ervaren?

In dit artikel werden slechts een klein aantal van de vele voordelen van yoga opgenoemd. Bovendien ervaart iedereen yoga op zijn of haar eigen manier en halen vele mensen er andere voordelen uit. Wil je graag meer leren over Yoga en de vele voordelen van yoga ervaren? Schrijf je in voor onze Korte Yoga Opleiding in en laat je volledig onderdompelen in de yogawereld!

× Heb je een vraag?