Zoals je misschien ook al gemerkt hebt zijn er enorm veel yogastijlen. En er lijken alleen maar meer yoga vormen bij te komen! Vele mensen doen aan yoga maar weten vaak niet welke stijl ze doen of wat nu eigenlijk het verschil is tussen de ene en de andere yoga vorm. Hoewel er regelmatig nieuwe, moderne yogastijlen bijkomen is alles gebaseerd op 1 enkele yoga stijl: Hatha Yoga.

Hatha Yoga is een yogavorm die men al meer dan 5000 jaar beoefent. Het is de basis waaruit de andere yoga stijlen zijn gegroeid. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat moet je van een Hatha Yoga les verwachten, en wat zijn de voordelen?

Betekenis van Hatha Yoga

Aan de naam Hatha worden verschillende verklaringen gegeven. Een eerste verklaring is dat Hatha bestaat uit 2 onderdelen: ha (zon) en tha (maan). Ha verwijst naar het Yang element van Hatha Yoga; de zon, het vurige en het mannelijke. Tha verwijst naar het Yin element van Hatha Yoga; de maan, het kalmerende en het vrouwelijke. Deze 2 energieën worden in Hatha Yoga samengebracht. Yin en Yang worden verenigd, spanning en ontspanning afgewisseld en kracht en soepelheid bevorderd.

Een tweede uitleg voor de term Hatha wordt gezocht in de letterlijke betekenis van Hatha, namelijk “standvastig”. Hatha Yoga is een onderdeel van Raja Yoga, de yoga van controle. Door controle te leren uitoefenen op het lichaam (via asana) en op de adem (via pranayama) kom je verder op het pad naar Samadhi of Verlichting, het uiteindelijke doel van Yoga. In deze interpretatie is Hatha Yoga het standvastig trainen van je lichaam en je geest. Het is de hardnekkige beoefening van yoga om de nagestreefde controle te vergroten.

Klassieke Yoga versus Moderne Yoga

De oorsprong van Yoga vinden we terug 5000 jaar geleden. Monniken hebben Yoga in het leven geroepen met als hoofddoel om het lichaam gezond te houden zodat ze zorgeloos hun dagen al mediterend konden doorbrengen. De Klassieke Yoga houdingen werken dan ook vooral op de inwendige organen. Ze stimuleren de spijsvertering en de afscheiding en verbeteren de ademhaling. Door de jaren heen verschoof deze focus geleidelijk aan en de asana’s of yoga houdingen evolueerden mee. Moderne Yoga houdingen werken eerder op de spieren, pezen en gewrichten. Ze hebben voornamelijk als doel om het lichaam flexibel en sterk te maken.

Wat kan je van Hatha Yoga verwachten

Een goed opgebouwde Hatha yogales omvat alle bovenstaande elementen: Yin en Yang, kracht en soepelheid, inspanning en ontspanning. De Hatha Yoga Pradipika (1 van de oudste teksten over yoga) omschrijft Yoga aan de hand van 6 praktijken: pranayama (ademhaling), asana (houdingen), mudra (handgebaren), mantra (kirtan), bandha (sloten) en kriya (reiniging). Aangezien pranayama en asana de 2 voornaamste onderdelen zijn van de hedendaagse Hatha Yogalessen zullen we deze hieronder verder toelichten.

Pranayama 

Bij Hatha Yoga leer je om je adem te controleren en correct te gebruiken. Door middel van ademhalingsoefeningen en ook door het concentreren op je adem tijdens de asana’s ontdek je de rol van de adem in het activeren en ontspannen van het lichaam. Maak je je adem snel en krachtig (bijvoorbeeld tijdens de Vuurademhaling), dan warmt je lichaam op en worden je spieren actief. Daarentegen als je je adem vertraagt ontspannen de spieren, koelt het lichaam af en kom je in ontspanningsmodus. Aan het begin van een Hatha yogales doe je meestal een aantal ademhalingsoefeningen (zoals de Vuurademhaling, en de Afwisselende Neusademhaling). Deze ademhalingsoefeningen bereiden je voor op de komende asana’s.

Volg onze online Pranayama Basiscursus om de basistechnieken van Pranayama onder de knie te krijgen!

Asana

De yoga houdingen of asana’s die je tijdens een Hatha Yoga les doet worden telkens een tijdje aangehouden (1-3 minuten). Hierdoor leer je om het lichaam in de oefeningen te observeren. Ondanks de spanning in je spieren ga je op zoek naar ontspanning. Je leert je lichaam te controleren en bouwt zowel kracht als soepelheid op. Zoals hierboven al vermeld werken de houdingen op de organen, ze stimuleren het hormoonstelsel, bevorderen de bloedsomloop, en veel meer. Door regelmatige beoefening van Hatha Yoga kan je voordelen merken in je lichaam en in je gemoedstoestand. Kwalen zoals slapeloosheid, hoofdpijn, moeizame spijsvertering en meer worden verlicht.

Ontdek het zelf

Wil je je graag intens verdiepen in Yoga en de yoga levensstijl, dan is een Yoga Docenten opleiding misschien iets voor jou!

Lees meer over de vele voordelen van Yoga in het artikel 5 redenen waarom yoga goed voor je is.

× Heb je een vraag?