Je beoefent nu al een tijdje trouw yoga, en bent er klaar voor… Je wil Yogadocent worden! Of misschien ben je nog nieuw in Yoga, maar ben je al meteen overtuigd van de vele voordelen die yoga te bieden heeft, en wil je graag je kennis en liefde voor yoga met anderen delen? Wat leuk! Maar… hoe begin je er nu aan? Heb je er al over nagedacht in welke stijl je wil yogadocent worden, waar wil je een yogastudio starten, wil je professioneel yogadocent worden, of yogales geven als hobby en/of bijberoep? Al deze vragen zijn belangrijk om je goed te oriënteren en je wens yogadocent worden waar te kunnen maken.

In welke stijl wil je yogadocent worden?

Er zijn verschillende yogastijlen. De meest voorkomende en de meest traditionele yogavorm is Hatha Yoga. Hatha yoga is toegankelijk voor de meeste mensen, en werkt zowel op inspanning (kracht, evenwicht,…) als ontspanning. Een meer ontspannende yogavorm is Yin Yoga. Ben je eerder op zoek naar een energieke yogavorm, dan kan je lesgeven in Ashtanga Yoga of Vinyasa Yoga.

Wanneer je je verdiept in de verschillende yoga stijlen zal je al snel merken dat er enorm veel verschillende yogastijlen bestaan. Dan kan het al snel verwarrend worden om te bepalen in welke stijl je wil yogadocent worden.

Om je te helpen in je keuze is het goed om te weten dat Hatha Yoga de oorspronkelijke vorm van asana beoefening is. De moderne stijlen zijn hierop gebaseerd. Voor wie wil yogadocent worden is het daarom aangeraden om een 200 uur yoga docenten opleiding te volgen in Hatha Yoga. Nadien kan je je verder specialiseren in andere yogastijlen via verdiepingsopleidingen, zoals een 50 uur Yin Yoga Opleiding, Vinyasa Yoga opleiding, en meer. Deze 50 uur opleidingen zijn verdiepingsopleidingen die zich focussen op de specifieke yogastijl. Een 200 uur Hatha Yoga opleiding is een algemene opleiding waarbij je de basis filosofie, anatomie en asana stijl (Hatha Yoga) aanleert.

 

Zoek een passende yogadocenten opleiding

Ook al is het niet verplicht, toch is het aan te raden om een yoga docenten opleiding te volgen wanneer je wil yogadocent worden. Tijdens een yoga opleiding leer je meer over Yoga, de filosofie en achtergrond van yoga, maar ook over lesgeeftechnieken, de houdingen, pranayama, correctietechnieken, anatomie, en meer. Je leert hoe de houdingen aan te passen bij het yogales geven, en hoe je cursisten individuele aandacht te geven. Mogelijks heb je al gezocht naar een Yoga docenten opleiding op Google, en krijg je een waaier aan resultaten. Inderdaad, het aanbod is enorm. Naast budget (je hebt zowel goedkope en betaalbare yoga opleidingen, als dure opleidingen), locatie (yoga opleiding in Nederland, of in het buitenland) en taal (yoga training in het Nederlands of in het Engels) is de duur van de opleiding een belangrijk element.

Korte Yoga opleiding of lange Yoga Opleiding

Er bestaan zowel korte yoga opleidingen van 4-7 weken, of lange opleidingen. Deze lange, deeltijdse yoga opleidingen zijn vaak gespreid over 2-4 jaar. Tijdens een korte yoga docenten opleiding word je volledig ondergedompeld in de yoga, en de yoga levensstijl. Je krijgt elke dag yogales (meestal is er 1 rustdag per week), waardoor je niet afgeleid wordt, en je je volledig kan concentreren op je studies. Het voordeel van dit soort intensieve yoga opleiding is dat je snel resultaten boekt, en dat je op korte tijd je yoga diploma haalt en kan starten met lesgeven. Wanneer je echt een unieke, verdiepende ervaring wil beleven kan je ervoor kiezen om je yoga opleiding te volgen in een Yoga Ashram. In dat geval verblijf je ook op de plek van de opleiding, zodat je enkel en alleen gefocust bent op je opleiding, en de echte yoga lifestyle intens kan beleven.

Voor wie wil yogadocent worden maar geen volledige maand kan uitrekken is een lange yoga opleiding interessanter. Dan krijg je meestal les in de weekends. Hierdoor duurt het wat langer voor de kennis inzinkt, en krijg je je diploma pas na een aantal jaar. Soms is dit echter gemakkelijker te combineren met het dagelijkse leven.

Bij het kiezen van je Yoga Docenten opleiding is het goed om de opleiding te volgen bij een Yoga organisatie die internationaal erkend is door Yoga Alliance.

 

Vind de locatie voor jouw Yoga studio

Afhankelijk van het aantal lessen dat je wil geven kan je een locatie voltijds huren, of een yogastudio huren per uur of dagdeel. Vanaf 5 lessen per week is het vaak interessant om een eigen yogastudio te huren. Idealiter is je yogastudio in het centrum van een (grote) stad, met voldoende parkeergelegenheid en gemakkelijk bereikbaar. Toch moet je studio ook rust en ontspanning uitstralen, dus heb je best niet teveel lawaai van buitenaf. In het begin is het vaak aangeraden om de kosten laag te houden, en eerst een klantenbestand op te bouwen vooraleer je voltijds een yogastudio huurt. Eens je een stabiel inkomen hebt van het lesgeven, en je voldoende lessen en cursisten hebt kan je verder uitbreiden met een eigen studio.

 

Heb je nog vragen over hoe je yogadocent kan worden, en waar op te letten bij je keuze om yogales te geven? Neem gerust contact op, we begeleiden je graag verder!

× Heb je een vraag?